krupki.by

ru RU be BE en EN


Пра капусту: з качанамі і без качаноў

Автор / Калейдоскоп / Панядзелак, 01 Сакавік 2021 09:19 / Просмотров: 900

Пераважная большасць нашых культурных раслін – ураджэнцы зусім іншых месцаў. Адны прыйшлі да нас з Азіі, другія – з Афрыкі, трэція – аж з далёкай Амерыкі... Карэнных «еўрапейцаў» сярод іх мала, – такіх, як, напрыклад, капуста.

І сёння ў Паўднёвай Еўропе па ўсім марскім узбярэжжы можна сустрэць у прыродзе дзікую капусту. Праўда, мала хто з неспецыялістаў здагадаецца, гледзячы на яе, што гэтая невялікая раслінка з тонкім сцяблом і некалькі няўразлівымі лісточкамі на ім – далёкі продак нашай белакачаннай прыгажуні, вага качана якой можа дасягаць 15-20 кг.

Тым не менш, менавіта такую, сціплую з выгляду, капусту і пачалі вырошчваць людзі дзесьці 2-3 тысячы гадоў таму. І адбылося гэта ў Іспаніі, дзе ў той час жылі іберыйскія плямёны. Чаму менавіта капусту, а не вельмі падобных на яе па знешнім выглядзе родзічаў з сямейства крыжакветных: свірэпу ці торбачнік? Магчыма, смак у капусты быў лепшым і горычы менш. Так ці інакш, але людзям яна прыйшлася да спадобы.

З Іспаніі капуста трапіла ў Грэцыю, Італію, Егіпет, а затым і да старажытных славян. І стала ў іх адной з найважнейшых культур. Асабліва спадабалася славянам капуста квашаная, якую яны рабілі восенню і спажывалі затым усю зіму ў вялікай колькасці. Праўда, для квашання падыходзіла толькі качанная капуста, а значыць, да славян капуста прыйшла, ужо маючы качаны.

Не зусім зразумела, калі ж у капусты з’явіліся качаны і якім чынам гэта адбылося. Магчыма, час ад часу сярод стройных сцяб­лінак дзікай капусты з’яўляліся своеасаблівыя мутанты, дзе звычайная верхавінная пупышка сцябла чамусьці пачынала ўзмоцнена разрастацца, прымаючы вялікія памеры. Ну, а само сцябло ў гэтым выпадку заставалася вельмі кароткім. Прырода такія «анамальныя» расліны адбракоўвала сама, іншая справа – капуста культурная. Тут замест прыроды адбор вядзе чалавек, і адбірае ён расліны не па прынцыпу найбольшай прыстасаванасці іх да жыцця, а па прынцыпу карыснасці гэтых раслін для яго самога.

Незвычайныя асобіны капусты з першымі, невялікімі яшчэ качанчыкамі мелі большую масу лісцяў, да таго ж лісце гэтае было больш сакавітым і смачным. І людзі пачалі адбіраць з масы сцябловай капусты менавіта асобіны з качанамі, адбракоўваючы ўжо тыя расліны, на якіх качаны не ўтвараліся. Гэтак ці прыкладна гэтак і ўтварыліся ўсе сарты і белакачаннай, і чырвонакачаннай, і савой­скай капусты. А ў брусельскай капусты качаноў і наогул шмат, праўда, маленькіх.

А ёсць сарты капусты, якія качаноў не ўтвараюць. Напрыклад, кальрабі, якую вырошчваюць дзеля мясістага і патоўшчанага сцябла. Аднак тут, у адрозненне ад капусты качаннай, трэба не спазніцца з уборкай, бо сакавітая смачная мякаць сцябла кальрабі вельмі хутка робіцца жорсткай і неядомай.

Няма качана і ў квяцістай капусты. Там у ежу ўжываюць тоўстыя і сакавітыя суквецці, якія займаюць усю цэнтральную частку расліны.

А ёсць яшчэ і капуста кармавая, якая больш за іншых нагадвае дзікарослага продка. Праўда, глядзіцца яна побач з ім, нібыта Гулівер з ліліпутам. Тоўстыя высокія сцёблы і шырокае мясістае лісце кармавой капусты з задавальненнем ядуць і каровы, і свінні, і, зразумела ж, трусы альбо нутрыі.

А на завяршэнне нагадаем, што менавіта ў капусце нашы продкі «знаходзілі» немаўлятак. Не ўсіх, зразумела, а роўна палову. Астатніх жа ім прыносілі буслы.

Автор

Татьяна Толкачева

Татьяна Толкачева

Актуально

В Крупской ЦРБ работает Центр дружественный подросткам «Радуга»

По всем вопросам сохранения репродуктивного здоровья, современной контрацепции, профилактике зависимостей, кожно-венерологических заболеваний, психологической помощи, формирования здорового образа жизни вы получите консультацию специалистов Центра! Помощь может быть оказана анонимно.

График работы: Понедельник-пятница: 8.00-17.00, обед 13.00-14.00. Центр расположен на 2-м этаже лечебного корпуса, кабинет 18. Консультация проводится по предварительной записи по тел. 5-51-11

Please publish modules in offcanvas position.