krupki.by

ru RU be BE en EN

Традыцыі выпякання хлеба беражліва захоўваюць крупскія гаспадыні



Традыцыі выпякання хлеба беражліва захоўваюць крупскія гаспадыні

Автор / Общество / Суббота, 01 апреля 2023 13:23 / Просмотров: 742

Зноў нас паклікаў Крупскі раённы Дом рамёстваў. Каторы раз упэўніваюся, якія таленавітыя людзі жывуць вакол нас. Цяпер яны здзівілі майстэрствам выпякаць хлеб.

З ДАЎНІХ часоў хлеб быў гаспадаром на стале. Ні адно абрадавае свята не абыходзілася без каравая. І па сённяшні дзень хлебам-соллю сустракаюць дарагіх гасцей. Хлеб шанавалі, паважалі, з дзяцінства вучылі з трапятаннем адносіцца да яго. Нашы продкі хлеб выпякалі самі. З гэтым рамяством былі звязаны некаторыя ўяўленні і звычаі. Лічылася, што пячы хлеб павінна жанчына, гаспадыня дома. Ні ў якім разе нельга было рашчы­няць хлеб у кепскім настроі – гэта адаб’ецца на якасці. Пакласці хлеб скарынкай уніз азначала непавагу. Акраец хлеба ці хлебныя крошкі не павінны былі аказацца на падлозе. Гэта – знявага. Дарэчы, хлеб клалі ў ваду, калі ўпершыню збіраліся выкупаць дзіця. Гэта сімвалізавала багатую і шчаслівую долю. Хлебам благаслаўлялі маладых на вяселле, каб жыццё было напоўнена дабрабытам. Вобраз хлеба шчыруе ў вершах знакамітых беларускіх паэтаў.

ПАХ свежага духмянага хлеба панаваў у Доме рамёстваў – на стале ля печы сваё ганаровае месца занялі пышныя боханы, спечаныя крупскімі гаспадынямі.

– У мінулым годзе ў суседзяў у гасцях паспрабавала дамашні хлеб, – расказвае Людміла Дойлід. – Шчыра кажучы, прыйшоўся даспадобы. І я падумала: «А чаму мне не спячы свой хлеб?» Суседзі падзяліліся са мной закваскай і рэцэптам. Адразу адзначыла з добрага боку, што сярод інгрэдыентаў няма дражджэй, алею.

– Падзяліцеся сваім рэцэптам, – просіць пачынаючы пекар Алена Жызнеўская. – Хлеб ваш цудоўны!

– Бяру тры гатункі мукі, – кажа Людміла Ула­дзіміраўна. – Пшанічную, жытнюю абдзірную і пшанічную цэльназернавую. Дадаю семечкі сланечнікавыя, гарбузовыя, ільняныя. А таксама крыху шматкоў «5 злакаў», аўсянага вотруб’я, соль, цукар і закваску. Усё перамешваю, дадаю ваду.

Хлеб Людміла Дойлід пячэ раз на тыдзень, у чацвер. І ўвесь час хлеб свежы. Ёсць у майстрыхі свой сакрэт.

– Бохан дзялю на часткі, – працягвае Людміла Дойлід. – Што пакідаю есці, а што – у маразільную камеру. Медыкі раяць класці хлеб у мара­зілку, бо гэта карысна для стрававання і здароўя. А ўвогуле, водар хлеба нагадвае дзяцінства. Мы жылі ў Плавучым Галым. Там тады была свая пякарня. Уяўляеце, якія пахі панавалі ва ўсім наваколлі?! Ні з чым не параўнаць! А мама мая працавала ў сталоўцы, пякла булачкі, піражкі. А да Вялікадня вяскоўцы прыносілі маме прадукты і прасілі напекчы булак. Я таксама пяку булкі на свята. Дамашняя булка – абавязковы пасхальны атрыбут. Так я адчуваю святочны настрой.

А да хлеба ў Людмілы Дойлід прыпасена смаката – дамашнія каўбаска, паляндвічка, хрумсткія салёныя агуркі. З духмяным хлебам – што можа быць лепшае? А галоўнае, усё карыснае, асабліва для тых, хто прытрымліваецца здаровага харчавання.

ДЗЯЛІЛІСЯ гаспадыні сваімі сакрэтамі хлебапечання, рэцэптамі.

– Я пяку хлеб гадоў дзевяць, – кажа Марына Ляушына. – З таго часу, як пераехалі жыць у аграгарадок Абчуга. Пачынаючы з лістапада і па сакавік. Чаму так? Бо пяку ў печы. Зразумела, што ў цёплы час печку не палю. Хлеб пяку два разы на тыдзень. Дзяжу, дзе замешваю цеста, ніколі не мыю. Новае цеста з папярэднім змешваецца і атрымоўваецца лепшым.

– Мама мая заўсёды пякла дамашні хлеб, – успамінае Вера Лімава. – З напаленай печы выграбаліся вуглі. На скавараду мама клала крапіву ці ліст лапуха, зверху цеста. Жытнёвы хлеб атрымоўваўся вялікімі ляпёшкамі. Праз пэўны час разносіўся водар хлеба. Ды такі смачны, прыемны, духмяны! З таго часу хлеба з такім смакам я не спрабавала.

Акрамя хлебнай дэгустацыі, для майстроў клуба «Таленты Крупшчыны» Людмілай Малецка быў праведзены майстар-клас петрыкаўскага роспісу. Кожны ўдзельнік пад кіраўніцтвам мастака адчуў сябе жывапісцам – з-пад пэндзля выходзілі сапраўдныя шэдэўры.

Тэкст і фота
Іны ГАРА.

Автор

admin

admin

Актуально

27 ноября прием граждан проведет заместитель председателя Минского областного суда

27 ноября заместитель председателя Минского областного суда Александр Юрьевич Староказников в помещении суда Крупского района (Минская область, г. Крупки, ул. Мира, 6) с 11.00 до 13.00 проведет выездной прием граждан, индивидуальных предпринимателей и представителей юридических лиц. Предварительная запись возможна по телефону: +375 1796 4-00-00.

18 ноября ИМНС проведет день открытых дверей по вопросам применения единого налога для производителей сельхозпродукции

18 ноября управление по работе с плательщиками по Крупскому району инспекции Министерства по налогам и сборам Республики Беларусь по Борисовскому району (г. Крупки, ул. Советская, 8) для организаций, осуществляющих сельскохозяйственную деятельность, проводит день открытых дверей по разъяснению вопросов применения единого налога для производителей сельскохозяйственной продукции.

Крупская ЦРБ проводит вакцинацию против гриппа на бесплатной основе

Крупская ЦРБ проводит вакцинацию против гриппа на бесплатной основе вакциной «Гриппол-плюс», страна производитель - Россия ??‍⚕️ Вакцинироваться можно только после консультации и осмотра. Желающим обращаться на свой терапевтический участок. Дополнительную информацию можно получить по телефону 2-02-90.

29-30 октября ИМНС проведет дни открытых дверей по разъяснению порядка уплаты имущественных налогов

29-30 октября управление по работе с плательщиками по Крупскому району инспекции Министерства по налогам и сборам Республики Беларусь по Борисовскому району (г. Крупки, ул. Советская, 8) для физических лиц (в том числе зарегистрированных в качестве индивидуальных предпринимателей) — собственников транспортных средств, объектов недвижимого имущества и земельных участков, а также физических лиц, заключивших договоры аренды на земельные участки, находящиеся в государственной собственности Республики Беларусь, проведёт Дни открытых дверей по разъяснению порядка уплаты имущественных налогов единым имущественным платежом и арендной платы за земельные участки, находящиеся в государственной собственности Республики Беларусь.

Телефоны доверия Минской области

Телефоны доверия Минской области: +375 (29) 899-04-01 (МТС), Telegram, Viber, WhatsApp, +375 (29) 101-73-73 (A1), +375(17) 311-00-99 (стационарный телефон). Ежедневно! Круглосуточно! Анонимно!

В Крупской ЦРБ работает Центр дружественный подросткам «Радуга»

По всем вопросам сохранения репродуктивного здоровья, современной контрацепции, профилактике зависимостей, кожно-венерологических заболеваний, психологической помощи, формирования здорового образа жизни вы получите консультацию специалистов Центра! Помощь может быть оказана анонимно.

График работы: Понедельник-пятница: 8.00-17.00, обед 13.00-14.00. Центр расположен на 2-м этаже лечебного корпуса, кабинет 18. Консультация проводится по предварительной записи по тел. 4-12-21.

Please publish modules in offcanvas position.